sfaturi pentru viitorul student la Viena

Nu spune “hop!” pana cand nu ai sarit. (Anonim)

Deoarece am reusit sa ajung la Viena in vacanta de Pasti pentru a ma interesa despre toate formalitatile de admitere si inscrierea la camin, am revenit in tara cu cateva lamuriri ce sper sa ajute orice elev ce-si doreste sa fie admis la o facultate din Viena (ma refer la cele de stat). In principiu ma adresez celor ce isi doresc sa continue studiile la WU(Wirtschaftsuniversitaet), insa informatiile referitoare la camine sunt valabile pentru toti.

Caminele din Viena

Vei observa pe site-ul viitoarei tale universitati faptul ca aceasta iti ofera link-uri catre diferite agregatoare de camine, deoarece in Viena nu exista un “campus” propriu-zis, ci o multitudine de camine unde se pot inscrie studentii oricarei universitati. Aceste site-uri sunt FOARTE utile si te vor ajuta sa localizezi cele mai favorabile camine ca si locatie. Nu te limita doar la cele din Bezirk-ul tau (de exemplu, Bezirk 9 pentru WU), ci incearca sa te inscrii si la cele din Bezirk-ele alaturate (fiindca mijloacele de transport in comun functioneaza foarte bine si te duc usor dintr-un loc in altul). Incearca sa te inscrii pe aceste site-uri DIN TIMP (iti recomand lunile ianuarie-februarie, deoarece informatiile pentru cei interesati vor fi procesate IN ORDINEA INSCRIERII PE SITE). Pentru link-urile pe care ti le ofer nu exista alta cale de inscriere la camine decat prin intermediul site-ului, deoarece in Viena nimic nu functioneaza la mica tocmeala (o zic din experienta acumulata in vacanta).

Home4Students (caminele ofera cam toate aceleasi conditii: dus, WC, TV, telefon, internet, fitness, bucatarie la comun pe acelasi etaj, hainele se pot spala la subsol la o mare masina de spalat-costa 2 euro per utilizare)

Wihast (preturi putin mai bune, insa nu stiu detalii despre conditiile din camine – presupun ca sunt acelasi, insa merita verificata pagina de detalii a fiecarui camin in parte)

Voi reveni cu un articol despre locuintele si Wohngemeinschaften (WGs) din Viena de indata ce dispun de suficiente informatii, momentan stiu sigur ca a locui in camin e cea mai rentabila varianta din punct de vedere financiar.

Facultatile din Viena

In acest oras exista (conform wikipedia) 9 universitati, insa eu am fost familiarizata cu 3 Unis mari si late: Uni Wien (cea mai veche universitate si cea care contine toate tipurile de specializari pentru studenti), WU (Wirtschaftsuniversitaet, universitatea de economie ce ofera specializari precum Stiinte Sociale, Administrarea Afacerilor Internationale si Economie pentru 30.000 de studenti) si TU( Technisches Universitaet, un fel de politehnica pentru cei ce-si doresc sa devina ingineri sau sa lucreze in zona de IT).

La WU nu exista admitere, deoarece facultatea functioneaza in regimul “Intra cine vrea, iasa cine poate”. Astfel, daca ai trecut BAC-ul si dispui de hartia care sa ateste acest lucru in original si copie legalizata in germana/engleza (+diploma de certificare a cunostiintelor de limba germana – de exemplu DSD II) te poti duce direct la Biroul de Admitere pentru a te inscrie la facultate (intre lunile iulie-septembrie). Cursurile incep de la 1 octombrie, fiind precedate de o conferinta de pregatire a viitorilor studenti ce are loc in 30 septembrie (si la care sper sa particip si eu anul acesta).

Transportul in Viena

Recomandarea mea este sa folosesti transportul in comun (costa 129 euro pe semestru pentru studenti), deoarece functioneaza foarte bine, exista mereu mijlocul de transport care sa te duca in locul in care iti doresti sa ajungi SI parcarile in Viena sunt foarte scumpe (la camine costa undeva intre 75-100 de euro pe luna sa-ti lasi masina in parking, nu cunosc preturile de la parcarile din oras, masinile sunt ridicate daca sunt gasite parcate neregulamentar).

Timpul liber?

Sper ca de indata ce ajung studenta sa-mi gasesc suficient timp pentru a explora atat din “bunatatile culturale” oferite de Viena (prea multe pentru a fi insirate intr-un singur articol), cat si din oportunitatile de shopping (mall-ul in care am ajuns la sfarsitul excursiei se numeste Shopping Center Sued si este INCREDIBIL de mare: 25 ha). Despre cluburi nu m-am interesat in mod deosebit, insa sunt sigura ca exista alternative pentru fiecare tip de persoana si fiecare gust in materie de muzica. Totul este sa ajungi acolo!

Daca ai vreo intrebare, o informatie aditionala pentru cititori sau ti se pare ca am gresit o formulare in articol, te rog sa-mi trimiti un comentariu. Iti multumesc si sper sa-ti fie de folos informatia!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

157 Responses

 1. Buna Andra!

  este foarte folositor articolul tau si am 2 intrebari. As vrea sa imi fac masterul pe business/economie in vienna si nu stiu care facultate ar fi mai buna? WU sau Uni Wien? (la WU) si la master e la fel de greu ca si in perioada licentei?
  Multumesc anticipat!

 2. Buna,

  As dori sa ma inscriu acum la University of Vienna dar din pacate nu am atestat de limba germana doar de engleza. As dori sa te intreb daca acestia ma pot admite si fara atestat si sa urmez in paralel cursurile de germana.

 3. Servus Andra! In primul rand felicitari pentru blog. M-am bucurat tare mult sa vad ca ai venit cu initiativa asta. Si eu am terminat Brukenthal-ul si as vrea sa studiez acum Bwl in Viena. Ai putea sa imi spui te rog care este diferenta dintre WU si Uni Wien?Ma refer in special la materii si examene. Am vazut ca la Uni Wien poti sa STEOP-urile doar de 2 ori si nu stiu la ce sa ma astept. Multumesc mult de ajutor!

 4. Buna Andra! Informatiile tale sunt de foarte mare ajutor pentru noi toti! As avea o intrebare. Ce nivel de germana trebuie sa am pt a fi admisa la Uni Wien ? Eu sunt A2 spre B1.

 5. @Letitia: din cate stiu, ambele mastere sunt in egala masura grele si bune. Din pacate, mai multe informatii nu iti pot furniza, deoarece nu dispun de ele.

  @Carmen: Atestatul de engleza nu are nicio relevanta. Va trebui sa faci un curs de germana in cadrul facultatii (daca alegi o facultate de stat) pentru a ajunge la nivelul B2 de limba germana, apoi incepi facultatea.

  @Luana: am discutat si pe mail, sper ca te-am

  @Mihaela: ai nevoie de nivelul B2 pentru a fi admisa la o universitate de stat in Austria (inclusiv Uni Wien).

 6. Buna!
  As avea o intrebare,sper sa ma poti ajuta in ascet sens,voi fi recunoscatoare:Cursul de limba germana in cadrul facultatii Uni Wien se face doar pe timpul verii sau si pe un an intreg?
  Multumesc anticipat!

 7. Buna Izabela, cursul de germana are multe etape – daca vrei sa ajungi de la incepator la nivel potrivit pt facultate, atunci iti recomand sa mergi un an intreg la cursul de germana (e trecut ca an universitar “extraordinar”, apoi devii student “ordinar” al facultatii la care aplici). Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.