concluzii dupa ICDD

Saptamana trecuta am avut ocazia sa particip la prima mea sesiune de comunicari destinata studentilor (si elevilor deopotriva) din domeniul matematicii si informaticii. Desi nu mi-am exprimat direct pana acum aceasta latura, e important sa stii faptul ca ma aflu la finalul liceului german, sectia mate-info (info intensiv), iar informatica, atat ca materie, cat si ca suport de dezvoltare a mentalitatii, m-a pasionat de cand am scris primele randuri de cod.

Aceasta provocare s-a dovedit a fi foarte utila, deoarece la finalul zilei am tras o linie si am observat urmatoarele ganduri ce mi-au trecut pe durata acelei zile:

1. au fost emotii MULTE (primul meu speech si primele note pe care le-am adaugat felului in care imi doresc sa vorbesc in fata unei audiente si felul in care o fac momentan + cred ca si studentii erau mai “cruzi” in domeniul vorbirii in public, dat fiind ca nu am inteles scopul anumitor proiecte)

2. proiectele elaborate nu erau mereu destinate vanzarii si dezvoltarii ulterioare, ceea ce m-a surprins foarte tare (si nu tocmai intr-un sens pozitiv): mi se pare ca programarea e unul dintre acele zone in care, daca nu esti up-to-date, devii ob-so-lete intr-un timp foarte scurt, iar afirmatia unui baiat conform careia “daca eu stiu sa programez in X – nu-mi mai amintesc numele – 2005, imi ajunge” m-a socat.

3. fara cap si fara coada – asa s-ar fi putut caracteriza anumite aplicatii ce-si doreau sa imite alte aplicatii deja existente pe piata, insa aveau multe buguri, putine feature-uri si…no usability (in cadrul unei aplicatii urma sa-ti copiezi singur filmul de pe torrent daca doreai sa il ai intr-o baza de date a acesteia?!). Poate imi explica un programator dorinta aceasta de imitatie FARA a aduce nimic nou, original, DIFERIT la un program deja vazut, vandut, folosit. Mi-ar fi de folos pentru a nu judeca eronat proiectele ulterioare.

In final, am apreciat efortul tuturor studentilor din tara de a veni si a-si prezenta aplicatiile in fata unui juriu specializat si a “micilor critici” din public si sper ca ideile enumerate mai sus sa dezvolte intr-un mod pozitiv atat mentalitatea celor ce elaboreaza software-uri, aplicatii & co., cat si celor ce se ocupa cu promovarea si comercializarea acestora.

In fiecare programator zace un vanzator. Daca nu, stii unde sa ma cauti. 😉

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email