FITS 2010: inchisoarea de oase

In aceasta seara (30 mai 2010) am avut pentru prima data placerea de a participa la un eveniment indoor din cadrul Festivalului International de Teatru Sibiu, editia 2010 la piesa de teatru “Inchisoarea de oase” in regia lui Eugenio Barba, interpretata de Teatrul Odin din Danemarca. Lucrul care m-a atras in sine la aceasta piesa a fost tocmai titlul, care-mi amintea pe de o parte de drama existentiala a lui I0na (de Marin Sorescu), iar pe de alta parte de povestirea scurta a lui Kafka “Vor dem Gericht” din descrierile pe care le-am citit in revista “Zile si nopti” (aleasa de catre mine drept cea mai buna sursa de ghidare in privinta alegerii pieselor de teatru la care sa merg).

In jurul orei 21.30 am fost purtati din statia de autobuze de la TNRS (Teatrul National “Radu Stanca”) catre locul desfasurarii actiunii, la Hala Simerom de pe str. Galileo Galilei -despre care nu pot oferi prea multe detalii inca si am patruns intr-o sala incarcata de lumina lumanarilor arzande pe doua mese lungi.

Atmosfera pe care artistii au creat-o a fost pentru inceput una solemna, lipsita de cuvinte. Ulterior am realizat motivul pentru care au turnat vin in paharele celor din primul rand iar bucati mari de paine sedeau in fata acestora: recreerea scenei cinei cea de taina.

Piesa s-a bazat in mare parte pe evidentierea simbolisticii omului modern intr-o extensie a operelor pe care le-am numit mai sus. Dintre elementele pe care le-am considerat cele mai potrivite pentru ceea ce ma asteptam sa gasesc voi evidentia reinterpretarea unor pasaje din biblie: “Ferice de cei impaciuitori, caci ei vor macelari pentru pace” (referinta clara la cruciade) si finalul in care barbatul ce-si purtase bucata de lemn pe parcursul intregii desfasurari a piesei decide sa infiga cuie in cartea destinului sau.

Mitul omului modern e probabil unul dintre cele mai dificile elemente de transpus plastic intr-o piesa de teatru, astfel incat se ajunge usor la un absurd al cotidianului combinat cu o multime de simboluri greu de inteles. Desi piesa a fost literalmente GREA, m-a pus in ipostaza in care sa-mi autoanalizez comportamentul in societate si sa reflectez asupra unor teme greu de dezbatut intr-un cadru social clasic (iesit la cafea cu prietenii).

Provocare: in ce moduri se poate utiliza o bucata de lemn? :) Astept comentariul tau!

Credit foto: Tony D’Urso

4 Responses to FITS 2010: inchisoarea de oase
 1. CR

  Am foarte multe moduri in care se poate utiliza o bucata de lemn dar mi-ar lua ore sa le insir pe toate ce imi vin in minte :)

  Eu va dau doar cele 3 moduri de folosire a unui obiect din punct de vedere creativ. Stii tu: da-i unui om de mancare si ii va fi foame maine, invata-l sa vaneze si o sa apara inevitabil PETA :) )

  1. Utilizare (Ce poti face cu…)
  Cel mai banal ar fi pe post de lemn de foc. Alt exemplu ar fi pe post de opritor la usa, ca sa nu loveasca clanta in perete.

  2. Analogie (Cu ce seamana…)
  Poti sa folosesti o bucata de lemn (acum ma gandesc la o scandura) ca si placa de snowboard. Am facut asta cand eram prin generala :)

  3. Modificare (Ce poti face din…)
  Poti sa il folosesti ca si material pentru sculptura. Din mai multe poti face un gard.

  Cred ca nu exista limita la cate exemple se pot da, totul e sa spargi limitele tale.

 2. ruxandra predescu

  Andra, multumesc pentru articol si pentru interesul fata de FITS, dar o sa te rog sa atasezi si creditul foto. contractul cu Teatrul Odin ne obliga la acest lucru, creditul era atasat fotografiei.
  Multumesc :)

 3. Andra Muresanu

  @Ruxa: intotdeauna pun link-ul corespunzator fotografiei pe care o preiau de pe internet in background-ul imaginii, astfel incat vizitatorul sa dea click pe imagine si sa fie directionat catre sursa. Am notat acum si in incheierea articolului numele fotografului si o noua linkare la pagina spectacolului. Sper ca este in regula asa :) .

 4. Diana

  mai.. deci :) ) sa ma dau si eu cu parerea.
  dupa mine asa bucata aia de lemn era usa la care acel om tot batea si voia sa intre..
  ceva pe acolo =))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>