nedumerire educativa

Intr-un an de zile imi voi incheia socotelile cu scoala romaneasca, si-mi voi continua probabil drumul pe autostrazile europene ce duc inspre Viena. Desi am acumulat in acesti ultimi 11 ani de invatamant romanesc o multime de informatii din toate domeniile studiate in scoala, imi dau seama ca viitorul depinde de niste examene elaborate ca sa ne evalueze sporadic cunostiintele. Examene pregatite in graba de un guvern ramas fara sustinere parlamentara intr-o tara aflata in plina criza economica si politica. Suna interesant? Stai sa vezi ce urmeaza!

Am ajuns sa depindem de meditatii pentru a acumula cunostiinte pentru aceste examene, deoarece in acesti 4 ani programele nu au permis profesorilor sa predea materia solicitata in anumite ocazii la Bac. Subiectele sunt abordate pe ritmul repede-inainte, pentru a termina toate modulele aferente unui an scolar…si ghici ce? Toate informatiile primite raman stocate in memoria pasiva, pentru ca nu avem timp sa le aplicam, sa ne indeletnicim cu ele, sa le aprofundam si sa le sedimentam. Vom invata perfect anul acesta, vom avea rezultate remarcabile la Bac si nu se va pune problema sa nu fim admisi la facultate. Dar pretul pe care il platim e un an pierdut pentru a acumula niste chestii pe care le vom uita de indata ce nu ne vom mai folosi de ele.

Mi-am dat seama in timp ca e vorba de un intreg cerc vicios care porneste din neputiinta de a schimba sistemul, incercarea de a patrunde in el pentru a produce o revolutie de ordin intelectual si se sfarseste cu coruptia, odata ajuns la putere. Daca in joc sta natura individualista a omului sau elemente de alta natura, asta nu mi-am putut raspunde pana acum. Nu am reusit sa inteleg de ce exista atatea discrepante intre aparenta si esenta.

De ce nu functioneaza sistemul?

[nasul lui mario puzo a devenit cartea mea preferata, si mi se pare ca aceasta melodie se potriveste situatiei de fata.]

6 Responses to nedumerire educativa
 1. Claudia Popa

  Gala pt. Supervoluntari
  as_colors@yahoo.com
  http://galavoluntari.wordpress.com

  Fie ca ai facut voluntariat, fie ca ai promovat activitati in comunitate in anul care a trecut, te invitam sa aplici la Gala pentru Supervoluntari din Sibiu. Avem o categorie speciala pt. bloggeri :) galavoluntari.wordpress.com Nu uita sa ceri si invitatia la eveniment ;)
  PS: ramanem recunoscatori daca promovezi Gala pe blogul tau si in gasca ta de prieteni :)

  Multumesc,

  Claudia Popa
  presedinte

 2. Giusy

  pai ceva din cei 4 ani tto vei folosi…..e drept, un 10% doar, dar in vei folosi candva. restul e umplutura;)

  asta e sistemul bolnav din rumania si trebuie sa ne adaptam pana vine unu mai luminat sa ne scoata din bezna asta

 3. HMD

  Ce imi place mie cel mai mult e pana si profesorii admit ca cea ce facem e inutil si probabil nu o sa folosim cunostintele alea in viata. Dar se cere la bac aia ne spun toti, deci nu avem ce face decat sa invatam. Din toate examenele, concursurile de pana acuma bac-ul mi se pare cel mai urat.

 4. Ratzoiu Bucurestean

  Bai.. melodia de pe trilulilu, nu-i originalul.. si nici macar originalul, din film, nu-i original :) )
  Din film este “The Godfather Waltz or Main Title” si ideea de waltz are origini siciliene :) )
  Iar povestea din Nasul este adevarata intr-un procent de vreo 25%.
  Pe langa aceasta capodopera a lui Puzzo, care este o capodopera pentru ca a fost montata de Coppola, citeste Ultimul Don si Omerta, is mult mai faine decat Nasul :D .
  Si legat de invatamant.. Traim intr-o tara balcanica. Crezi ca daca studiai in Ucraina, Bulgaria sau Serbia era altfel ?

 5. Andra Muresanu

  Baieti, puteti sa incercati sa formulati si un raspuns la intrebarea din final. In fond, nu se dorea a fi retorica! :)

 6. ameli

  Dar crezi ca in alte parti merge totul uns ca pe roate? Ei bine, spre urata mea surprindere – NU! Haosul, incompetenta, ignoranta se poarta si la case mai mari…

  De ce nu “functioneste” sistemul? Foarte simplu – pentru ca nu trebuie si nici nu se vrea asta. Iti mai aduci aminte de o declaratie politica de acum cateva luni in care se vorbea despre scoala, filozofi, chelnari…

  Cat despre a doispea – mult zgomot si efort pentru nimic :( de aceea imi permit sa dau un sfat tuturor: NU ESTE NEVOIE DE MEDITATII!!! Nu aveti pentru ce sa va supraincarcati programul mai mult decat este deja. Eu nu am luat anu’ trecut meditatii la nimic si s-a putut si fara. La mathe ce-i drept am avut nevoie si parte de putin ajutor – dar in rest sunt numa bani si timp aruncati aiurea ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>