scopul scuza mijloacele

As vrea sa nu-mi mai fie frica de carti groase.

Sa pot privi un volum de peste 300 de pagini cu incredere, desi as stii ca-mi va rapi mult din timpul liber. Poate ca asta inseamna cu adevarat sa fii pasionata de literatura. Sa ai curajul de a deschide o carte despre care ai certitudinea ca-ti va schimba viata. Si mai presus de atat, sa ai curajul de a o inchide abia dupa ce ai poposit cu gandul pe ultima ei pagina.

Am o multime de carti ce gem din biblioteca-mi personala. Sunt stivuite dupa gradul de pasiune pe care mi l-au provocat atunci cand le-am vazut asezate in librarie. Imi pareau fiinte dulci, fiinte cu potential, fiinte pe care le-as fi putut iubi daca…erau mai aproape de mine. Asa ca m-am apropiat de ele. Le-am rasfoit. Am ajuns intr-o asemenea relatie cu ele, incat sa nu-mi mai pese de nimic atunci cand ajungeam in preajma lor.

Eram doar eu si cartea. Ne priveam si ne admiram una pe cealalta, dorindu-ne mai mult decat o privire pasagera. Fiind sigura de succesul unei tranzactii reusite,sfarseam prin a o cumpara. Dispuneam de bani destui, dar exista mereu o umbra de nehotarare in mintea mea. Astfel incat, odata ajunsa acasa, o puneam in biblioteca la sectiunea “urmeaza sa te citesc”. Ca mai apoi sa alerg inspre librarie in cautarea unor volume noi.

Intr-un fel, mi-e teama ca o carte groasa nu ar fi in stare sa inteleaga de ce o las deoparte si-mi vad de activitatile zilnice. De ce trebuie sa-mi fac temele la mate si ma ingrijoreaza notele de la scoala. De ce citesc si alte carti, mai subtiri, in paralel, fara sa am impresia ca o tradez. De ce decid brusc sa o las deoparte si sa uit de ea o vreme.

Poate ca pur si simplu, unele carti groase nu sunt facute pentru a fi citite, ci pentru a fi puse in raft. Desi nu cred ca praful ar avea onoarea sa patrunda intre paginile pe care nu am reusit eu sa le descifrez.

[urmatorul meu xPRiment e simplu, si totusi foarte dificil: am 5 carti groase pe rol, despre care vei putea citi mai multe in curand aici]

[am rezistat 5 zile si 23 de ore fara net. si mi-a ajuns pana in vacanta!]

11 Responses to scopul scuza mijloacele
 1. X

  cred ca exagerezi la faza in care spui despre carte ca ii pasa….sau ca te admira ;)

 2. cibinensis

  Despre ortografia limbii romane.
  Verbul “a sti” la cond opttiv se crie cu doi “i” ?
  Sunt plecat de ani din Romania si as dori un raspuns. Poate ma insel eu..

 3. Ameli

  Privesti cu “teama” o carte cu mai mult de 300 de pagini? :) )=))

  Daca o carte ma prinde nu o mai las din mana indiferent de cat timp liber am sau nu. 300 de pagini nu iti iau mai mult de 4-5 ore. 4-5 ore gasesti oricand intr-o saptamana, asta daca vrei :)

  Pasiunea pentru literatura nu se masoara in numarul de carti adunate in biblioteca…numarul asta e irelevant, la fel ca si grosimea cartii

  let me guess…una din cartile alea subtiri pe care le ai citit a fost “despre iubire si moarte” – sau ceva asemanator – de patrick sueskind?

  5 zile si 23 de ore ? ce te a ispitit atat de tare incat sa nu poti sa ti duci xprimentul la bun sfarsit?

 4. CopilANDRA

  @X: se prea poate. e un risc pe care mi-l asum. credo quia absurdum est.

  @cibinensis: tu stii-doi i

  @Ameli: vreau sa duci “cartea de peste 300 de pagini” la nivelul de metafora, ajungand sa o asemeni cu o persoana “complicata, diferita”. apoi sa citesti textul din nou. astfel vei intelege de ce dupa 5 zile si 23 de ore am simtit nevoia sa-mi expun gandurile liber pe internet. e un compliment si o scuza pe care o adresez unei persoane. pentru ca sunt tanara si timpul imi trece prea repede.

  iar daca nu prinzi ideea, poti sa zici ca m-a mancat tastatura si m-a atras prea mult usb-ul de internet mobil, care se cerea introdus in laptop. :)

 5. cibinensis

  Referirea era la AS STII reproduc din text.
  E conditional optativ.
  Reproduc textual:

  desi as stii ca-mi va rapi mult din timpul
  …intreb ca traiesc in SUA si vreau sa reinvat corect limba romana.

 6. Andreas

  Cultura si vocabularul ti le formezi citind, nu?
  Eu afirm fara rusine ca n-am citit mai mult de 20 de carti pana acum.
  Sunt incult au ba? :) )

 7. die

  as sti, nu as stii.
  plaseaza-l intr-un context oarecare si vei remarca eroarea.

 8. CopilANDRA

  @cibinensis+die: scuzati-ma, am vazut si am corectat.

  @Andreas: nu esti incult, dar te poti trata. ideea nu e sa citesti tot felul de romane rusesti de istorie, ci sa-ti gasesti un domeniu despre care sa doresti sa faci o aprofundare…lectura poate fi extrem de folositoare in acest sens, nu crezi?

 9. Giusy

  personal, nu ma rup sa citesc, inca citesc o carte care are in jur de 500 de pagini “Lumea sofiei” dar ceea ce citesc citesc cu atentie si inteleg cam ceea ce ar vrea sa fie scris si exprimat:p
  Referitor la dorinta de a citi, nu ma rup dupa, de multe ori pierd vremea fluierand prin casa, si imi e si lene sa deschid o carte sa citesc :p
  nu contest ca vocabularul ti-l dezzvolti citind, dar crezi ca fara sa citesti nu ai fi in stare sa porti o discutie la un nivel mediu, sau poate chiar inalt? (mentionez ca zilnic stai cu macar o persoana care are ceva in dovleac si care te mai si invata una alta)

  Zbye :)

 10. CopilANDRA

  giusy, sunt sigura ca exista persoane care sunt “dotate de la mama natura” cu o inteligenta sclipitoare, insa, ca orice talent, trebuie dezvoltata prin diverse mijloace (iar cititul e cea mai usoara cale). fiecare are insa dreptul de a-si alege mijlocitorii unei dezvoltari personale, atata vreme cat aceasta EXISTA si PERSISTA. :)

 11. Wanderer Of Time

  Ti-e frica de asa niste carti? Te provoc atunci la un “Pendulul lui Foucault”. Nici eu n-am terminat-o, desi sta de multa vreme in biblioteca si am inceput-o de cca. 3 ori. Poate ca daca ai un soc treci macar peste inhibitia asta. And be warned, nu am lasat-o din mana din cauza numarului de pagini, ci din cauza suprasaturatiei de simboluri in care incepeam sa ma pierd (asta era acum vreo 2 ani, desi nu cred ca mi-au sporit prea mult cunostiintele despre religia mozaica si Talmud intre timp).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>